WAT IS SHIATSU?
Shiatsu is een Japanse geneeswijze, die net als acupunctuur is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeswijze. (TCM ) Deze is gebaseerd op de energiestromen door het lichaam, die voelbaar en beïnvloedbaar zijn. Daar is niets paranomaals of "spiritueels" aan: ook in het westen weten we, dat alle processen in het lichaam met energie gepaard gaan en de quantum-mechanika leert ons, dat materie ook een vorm van energie is. (E = mC2).
In het verre oosten zijn ze echter al eeuwen lang bezig, om met goed voelen en observeren een verbluffend accuraat netwerk van energie-banen (meridianen) en punten in kaart te brengen en de functies daarvan te beschrijven.
En natuurlijk gaat het om de balans; het dynamische evenwicht van de verschillende soorten energie en hoe zij samenwerken en in elkaar overgaan.

De meeste functies in ons lichaam zijn gegroepeerd in functie-kringen, die uit 2 samenwerkende meridianen bestaan, die deze functies reguleren.
Er zijn 2 hoofdsoorten energie: Yin en Yang, die voortdurend samenwerken en in elkaar overgaan.
Yin is de voedende, kalmerende, verkoelende energie;
Yang is de activerende, verwarmende en beschermende energie.
De Yin-energie is als een rivier, waarom de Yange energie als bootjes varen. (Met dank aan mijn docente Barbara Dudman). Als er te weinig water in de "rivier" is, komen de "bootjes" vast te zitten, met opstopping als gevolg. Dit is de pijn, de blokkade, de knoopjes e.d.
In het westen zijn we voornamelijk bezig de bootjes weg te werken met massages, medicijnen of door ze operatief weg te halen. (Wat in ernstige gevallen ook noodzakelijk is, natuurlijk.) Maar daarmee is de rivier nog niet gevuld, dus komen er op den duur nieuwe opstoppingen, daar of op een andere plek.


Met Shiatsu begin ik eerst met het in kaart brengen van waar de de energie zwak is. (de lege rivier.) Om daar achter te komen, vraag ik naar de verschillende functies, die samen in 1 functiekring zitten. Vandaar, dat ik, als je voor hoofdpijn komt, ook ga vragen naar je menstruatie, je ontlasting, of bv. de kwaliteit van je nagels.
Aanvullende informatie krijg ik van je lichaam, o.a. door het voelen van je polsen en je buik en het bekijken van je tong.
Het voeden van de zwakke meridianen neemt tweederde tot driekwart van de behandeling in beslag. Als de "rivier" weer gevuld is, is het daarna makkelijker, om de "bootjes" een duwtje in de goede richting te geven. Ik eindig daarom meestal met een korte behandeling, gericht op het ontspannen of losmaken van de pijnplekken de spanning of blokkades.


MAAR WAT DÓE IK DAN PRECIES?
Shiatsu betekent vingerdruk. Ik druk dus met mijn vingers (meestal de duim) in het lichaam, om de energie te laten stromen. Daarnaast gebruik ik ook de handpalm of bv. de elleboog of zelfs de knie of voet, als dat nodig is.
Het grote verschil met acupunctuur is, dat de naalden slechts op één of enkele punten van een meridiaan worden gezet, terwijl met Shiatsu de gehele meridiaan, of een deel daarvan wordt behandeld. Bovendien kan ik de druk vrij precies aanpassen aan de behoefte: voorzichtig waar het nodig is, en stevig waar het kan.
Verder maak ik gebruik van strekkingen en rotaties van lichaamsdelen en schudden, kneden of kloppen.
Indien nodig en gewenst geef ik enige adviezen over voeding en life-style, omdat het natuurlijk weinig zin heeft om een balancerende behandeling te geven, als je verder in je leven jezelf voortdurend uit balans helpt.

In overleg met de cliënt zijn er 2 aanvullende technieken mogelijk:
1. Moxa. Dit is een wierookachtige stick, gemaakt van Bijvoet (Artemisia Vulgaris voor de  kenners; een plantje, dat overal in het wild groeit).Als je de gloeiende punt ervan op strategische plekken dicht bij het lichaam houdt, geeft het een helende warmte af.

2. Cupping. Hierbij wordt de lucht in een glazen cupje even verwarmd met een vlammetje en daarna op de huid geplaatst. Doordat de lucht in het cupje afkoelt, wordt de huid naar binnen gezogen. Voor sommige doeleinden laat je het cupje ter plekke even staan, maar je kunt ook de huid insmeren met olie en met de cup over het lichaam glijden. Dit is een weldaad voor huid, spieren en bindweefsel.

KLEDING:
Shiatsu kun je gekleed ontvangen. Het is wel fijn, als je gemakkelijke kleding draagt, waarin je alle kanten uit vrij kunt bewegen en zonder al te veel ritsen en knopen. Een gewoon t-shirt en joggingbroek of legging is prima.

VOOR WELKE KLACHTEN IS SHIATSU GESCHIKT?
Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, of er is een shiatsu-behandeling voor te verzinnen, zowel voor lichamelijke als emotionele of psychische klachten.
Als de klacht echter te ver uit balans is geraakt, is er een "point of no return" en zal er een (westerse) dokter aan te pas moeten komen.
Als hierover twijfels bestaan zal ik dan ook altijd adviseren een arts te bezoeken.
Gevolgen van een operatie of bijwerkingen van medicijnen kunnen dan weer wel met Shiatsu verlicht worden. Bovendien is het dan ook goed, om te kijken, door welke energie-zwakte de klacht/ziekte is ontstaan en die te behandelen, om toekomstige problemen te voorkomen.

HOEVEEL BEHANDELINGEN HEB IK NODIG?
Hoe eerder je met je klachten komt, hoe makkelijker het te verhelpen is. Een onbalans, die je in jaren hebt opgebouwd of door een heel heftige impact (bv. een ongeluk of traumatische ervaring) is ontstaan, herstel ik niet even in een uurtje.
Gemiddeld heb je zo'n 5 behandelingen nodig, waarvan de eerste 3 à 4 wekelijks. Daarna kun je afbouwen, bv. eerst 1 week overslaan, daarna 2 of 3 weken.
Voor sommige problemen blijft nog enige tijd een "onderhoudsbeurt"nodig van bv. eens per half jaar of eens per jaar.

Dus, heb je last van spataderen, pijn, droge huid of juist acné, schimmelnagels, verstoppen of juist diarree, ben je vermoeid of juist overactief, ben je te dik of juist te dun, opvliegend of depressief, snurk je of lig je 's nachts wakker, ben je te besluiteloos of te impulsief, heb je jubeltenen of halleluja-hakken: Kom naar de Shiatsu-therapeut en help jezelf weer in balans!