Behandelingen

SHIATSU

Shiatsu therapie is een geneeswijze voor milde klachten, maar heeft ook een preventieve functie.

Klachten die niet worden behandeld, blijven stilletjes in je lichaam woekeren en kunnen uiteindelijk zo erg worden, dat ze andere klachten tot gevolg hebben of dat je naar het ziekenhuis of de psychiater moet.

Wanneer je je regelmatig laat behandelen voorkom je dat en blijf je langer gezond.

CHI NEI TSANG

Chi Nei Tsang is een eeuwenoude vorm van orgaanmassage. Het is afkomstig uit het Taoïstische China.

De organen zijn de diepste lagen van je energiesysteem, waarmee ook op de diepere lagen van je bewustzijn kan worden gewerkt.

Vaak integreer ik dit in een shiatsu-behandeling, maar je kunt ook een speciale Chi Nei Tsang behandeling kiezen.

De behandeling vindt gekleed plaats waarbij de buik wordt ontbloot. 

KLASSIEKE MASSAGE

Klassieke massage of ontspanningsmassage is een massagevorm die spieren, pezen, bindweefsel en gewrichten behandelt.

Er wordt gewerkt met olie op de blote huid.  Om heerlijk te ontspannen, een weldaad voor lichaam en geest.

Deze behandeling wordt niet door zorgverzekeringen vergoed.


MAAR WAT DÓE IK DAN PRECIES?

Shiatsu betekent vingerdruk. Ik druk dus met mijn vingers (meestal de duim) in het lichaam, om de energie te laten stromen. Daarnaast gebruik ik ook de handpalm of de elleboog en zelfs de knie of voet, als dat nodig is.

Het verschil met acupunctuur is, dat de naalden slechts op één of enkele punten van een meridiaan worden gezet, terwijl met Shiatsu de gehele meridiaan, of een deel daarvan wordt behandeld. Bovendien kan ik de druk vrij precies aanpassen aan de behoefte: voorzichtig waar het nodig is, en stevig waar het kan. Verder maak ik gebruik van strekkingen en rotaties van lichaamsdelen en schudden, kneden of kloppen.

Indien nodig en gewenst geef ik enige adviezen over voeding en life-style, omdat het natuurlijk weinig zin heeft om een balancerende behandeling te geven, als je verder in je leven jezelf voortdurend uit balans helpt.

AANVULLENDE TECHNIEKEN

1. Moxa
Dit is een wierookachtige stick, gemaakt van Bijvoet (Artemisia Vulgaris voor de kenners; een plantje dat overal in het wild groeit). Als je de gloeiende punt ervan op strategische plekken dicht bij het lichaam houdt, geeft het een helende warmte af.

2. Cupping
Hierbij wordt de lucht in een glazen cupje even verwarmd met een vlammetje en daarna op de huid geplaatst. Doordat de lucht in het cupje afkoelt, wordt de huid naar binnen gezogen. Voor sommige doeleinden laat je het cupje even staan, maar je kunt ook de huid insmeren met olie en met de cup over het lichaam glijden. Dit is een weldaad voor huid, spieren en bindweefsel.

VOOR WELKE KLACHTEN?

Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, of er is een shiatsu behandeling voor te verzinnen, zowel voor lichamelijke als emotionele of psychische klachten.

Als de klacht echter te ver uit balans is geraakt, is er een ‘point of no return’ en zal er een (westerse) dokter aan te pas moeten komen. Als hierover twijfels bestaan zal ik dan ook altijd adviseren een arts te bezoeken.

Gevolgen van een operatie of bijwerkingen van medicijnen kunnen dan weer wel met Shiatsu verlicht worden. Bovendien is het dan ook goed, om te kijken, door welke energie-zwakte de klacht/ziekte is ontstaan en die te behandelen, om toekomstige problemen te voorkomen.

HOEVEEL BEHANDELINGEN HEB IK NODIG?

Hoe eerder je met je klachten komt, hoe makkelijker het te verhelpen is. Een onbalans die je in jaren hebt opgebouwd of een onbalans door een heftige impact (bv. een ongeluk of traumatische ervaring), herstel je niet even in een uurtje.

Gemiddeld heb je zo’n 6 behandelingen nodig, waarvan de eerste 3 à 4 weken 1x per week worden gegeven. Daarna kun je afbouwen door bijvoorbeeld eerst een week en daarna langer over te slaan. Voor sommige problemen blijft nog enige tijd een onderhoudsbeurt nodig, bijvoorbeeld eens per half jaar of eens per jaar.

KLEDING

Shiatsu kun je gekleed ontvangen. Het is wel fijn, als je gemakkelijke kleding draagt, waarin je alle kanten uit vrij kunt bewegen en zonder al te veel ritsen en knopen. Een gewoon T-shirt en joggingbroek of legging is prima.

STOELMASSAGE

Voor wie het moeilijk vindt om op een futon te gaan liggen, heb ik een massagestoel in de praktijk staan. Hierop kan ik klassieke stoelmassage of een shiatsu behandeling geven. De mogelijkheden voor Chi Nei Tsang zijn op de stoel beperkt.